JEVREJSKA TORTA
![](https://kuhinja.website/wp-content/uploads/2018/06/0bd8af037960c3f763a4a93a22c31554_w670_h436_cp-670x400.jpg)
KUHINJA
JEVREJSKA TORTA
June 5, 2018 - by admin - Leave a Comment
Sastojci za kore:
-12 bjelanaca
-12 kašika šećera
-3 kašike brašna
-320 g mljevenih lješnika
Za fil:
-12 žumanaca
-12 kašika šećera
-250 g bijele čokolade
-250 g margarina
Za dekoraciju:
-500 ml slatke pavlake
Priprema:
Pjenasto umutiti bjelanca i uz postepeno dodavanje šećera mutiti dok se šećer ne rastopi. Isključiti mikser, dodati brašno i mljevene lješnike, promiješati varjačom i sjediniti sastojke. Razliti u podmazane kalupe i kore peći u rerni zagrijanoj na 200*C oko 20 minuta (ispeći 3-4 kore, a koristiti ili četvrtaste ili okrugle kalupe). U posudi pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, a zatim krem kuvati na pari dok se ne zgusne. Dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. U ohlađen krem dodati pjenasto umućen margarin i umutiti fil. Filovati kora-fil-kora, dok se ne potroše sastojci. Cijelu tortu premazati preostalim filom, dekorisati umućenom slatkom pavlakom i do posluženja držati na hladnom mjestu.
Primjedbe
Objavi komentar