POGLEDAJTE OVO KREMASTO SAVRŠENSTVO,JEDNOSTAVNO GA MORATE PROBATI!
Sastojci :
Koru:
160 gr brašna
30 gr mleveog badema
30 gr kakao praha
50 gr šećera
1/4 kašičice soli
120 gr hladnog putera
1 kašičica vanile
1 jaje
2 kašike hladne vode
Karamel
300 gr šećera
1/2 šolje vode
1/2 šolje mlečne slatke pavlake
70 gr putera
1 kašičica soli
Preliv:
1/2 šolje mlečne slatke pavlake
120 gr crne čokolade
Priprema
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomješati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom pomješajte sve, tako da “tijesto” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umjesite. Dobijeno tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu . Ostavite tijesto da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dvije šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste .
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.
Primjedbe
Objavi komentar