VEOMA UKUSNA TORTICA SA JAFA KEKSOM I NARANDŽOM!


 
Veoma ukusna tortica nije puno zahtjevna za napravit jako je kremasta a jafa keks i narandža daju posebnu aromu .
Potrebno:
Za koru
4 bjelanca
7 kašika šećera
50 gr kokosovog brašna

Za kremu:
1 litar mlijeka
4 žumanca
10 kašika šećera
1 puding od vanile
4 kašike gustina
naribana korica 3 velike narandže
200 gr putera
oko 250 gr jaffa keksa
sok od 1 narandže za umakanje keksa



Za čokoladni preliv:
100 gr čokolade
3 kašike vrhnja za kuhanje

Priprema
Za koru :
Rernu zagrijte na 180 °C. Kalup za torte prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite mikserom dodajući jednu po jednu od 7 kašika šećera. Kada ste dobili čvrst šaum dodajte im kokosovo brašno i sjedinite. Istresite u kalup, poravnajte i pecite oko 20 minuta, ako počne brzo da tamni smanjite temperaturu. Korica će na dodir biti čvrsta kada je pečena. Ostavite je u isključenoj rerni još 10 minuta a onda je izvadite i ohladite.
Za kremu :
Od 1 litre mlijeka odvojite otprilike 200 ml, u ostatak mlijeka dodajte šećer i naribanu koricu narandže, pazite kada je budete rendali da ne naribate bijeli dio jer će biti gorko. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. U međuvremenu u 200 ml mlijeka koje ste odvojili umiješajte puding, žumanca i gustin. Kada mlijeko proključa sklonite sa vatre i dodajte smjesu od pudinga, miješajte žicom za mućenje dok se sve ne sjedini. Ja kod ovog koraka uzmem mikser i miksam kremu jer mi bude teško da je ručno miješam a da se ne stvore grudviceKremu je dovoljno kuhati samo 2 do 3 minuta i postat će jako gusta. Sklonite je sa vatre, pokrijte ili prozirnom folijom ili poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu, muteći mikserom dodajite malo po malo putera omekšanog na sobnoj temperaturi, kada ste dobili finu glatku kremu vrijeme je da slažemo kolač.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje stavite koru, preko nje stavite obruč od kalupa. Ja uvijek obruč obložim celofanom jer mi se tako kolač fino odvoji od kalupa bez ikakvog oštećenja i muke Na koru stavite polovicu fila. zatim jaffa keks umočen u sok od narandže, ako budete sjeckali keks, onda ga rasporedite po filu i onda poprskajte sokom od narandže, preko jaffa keksa rasporedite ostatak kreme i poravnajte.
Čokoladu i vrhnje za kuhanje stavite u zdjelicu ili dublji tanjir i otopite iznad ključale vode. Ohladite potpuno pa prelijte preko kolača dekorišite po želji .Tortu ohladite bar 3-4 sata do služenja da se keks opusti da bi se lakše rezao .Uživajte u prelijepoj torti .
Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

PITA KOJA JE ZALUDJELA SVE

VIC: Sretne kum kumu…

ŠOK DIJETA: ZA 15 DANA SKINUĆETE 15 KG! VERUJTE NAM PLAKAĆETE ZA STAROM GARDEROBOM!

Imate li i vi ove crvene tačkice na tijelu? To NISU popucali kapilari – evo o čemu se ZAISTA RADI