DJECA NE BI TREBALA JESTI HRENOVKE, TVRDE ZNANSTVENICI, A EVO I ZAŠTO

 
Iako nisu sve hrenovke izvor rizika za rak, za djecu su opasne one hrenovke koje sadrže nitrite.

Članak koji je objavio Reuters ukazuje na povezanost određene hrane i rizika od leukemije, ali to nije neophodno i uzrok bolesti. U časopisu BMC Cancer istraživači su objavili rad u kojem su ispitani 515 tajvanskih djece i tinejdžera koji imaju i koji nemaju akutnu leukemiju.

Otkrili su da su učesnici koji su konzumirali prerano meso i ribu više od jednom puta na jednom mjestu imali 74% veći rizik od leukemije od onih koji nisu konzumirali takvu hranu. Istraživanje je pokazalo i da konzumacija povrća i soje smanjuje rizik od razvoja leukemije za više od 50%, u odnosu na učesnike koji nisu konzumirali povrće i soje.

Dr. David C. Christiani sa fakulteta Harvard School of Public Health je jedan od istraživača koji je istraživao preradjene mesne proizvode kao što su slanine, šunke i hrenovke, kao i tradicionalna kineska jela poput dišeče usoljene dude, usoljene ribe i kineske kobasice. Dr. Christiani je zaključio da su prerađeni mesni proizvodi u svim kulturama krivice za neke bolesti, imajući u vidu udio nitrita i nitrosamina.



Prerađeno meso nije najzdravija hrana, jer nitrirati hemikalije u procesu proizvodnje. U Reutersovom članku istraživači su objasnili: "Tokom procesa sušenja, hranu se čuva i zasniva dodavanjem soli, šećera i hemikalija koje se zove nitriti. Takvu se hranu često i dimi. Nitriti prethode hemikalijama poput nitrosamina, koji su potencijalno kancerogeni. "

41330 / Pixabay
Istraživanje objavljeno u PubMed-u, a koje je provedeno na području Los Angelesa ukazuje na to da je konzumacija ovih hemikalija povezana sa leukemijom rizikom. Zbog mogućih pristranosti u prikupljanju podataka, dodatno istraživanje ove hipoteze je preporučljivo. Ne istraživanje je isto pokazalo da djeca koja jedu hrenovke više od 12 puta mesečno imaju 9 puta veći rizik razvoja dječije leukemije.

Druga istraživanja koja je takođe objavljena u PubMed-u i koja je provedena na području Denvera, takođe je pokazala povezanost konzumiranja hrenovaka sa rizikom od raka. Majke koje su hrenovke jele više od jednom nedeljno tokom trudnoće za svoje dijete povećale su rizik od razvoja tumora mozga za 200%. Istraživanje obuhvata šunku, slaninu, kobasice, hrenovke, hamburgere, salame, usoljenu govedinu i meso na bazi ugljena i otkriveno je da je "majčinsko konzumiranje hrenovki više od jednom nedeljno povezano sa tumorom mozga u detinjstvu", a isto tako "kod djece, konzumacija hamburgera jednom ili više puta nedeljno povezano sa rizikom od raka u detinjstvu. "

U članku objavljenom u Global Healing Centru proučili su ulogu konzervansa nitrita kod hrenovka. Ovi nitriti kada se kuhaju, u kombinaciji sa aminima, u mesu prirodno razvijaju kancerogene spojeve. Sumnja se da nitriti u kombinaciji sa aminima stvaraju kancerogene spojeve iu ljudskom želucu. Ovi su spojevi povezani sa rakom usne šupljine, bubrega, želuca, mozga i esnika.

Iako se nitriti mogu naći iu povrću poput celera, špinata i salata, pokazalo se da povrće pomaže u smanjenju rizika od raka. To je zato što nitriti u povrću dolaze sa vitaminima C i D koji sprečavaju razvoj karcinogenih spojeva. Iako nisu sve hrenovke izvor rizika za rak, za djecu su opasne one hrenovke koje sadrže nitrite. Važno je pogledati jesu li hrenovke koje kupujete bez nitrita, a one su često smeće i one su ukusne. Ali ako želite biti potpuno sigurni, najbolje je držati dalje od prerađenog mesa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

PITA KOJA JE ZALUDJELA SVE

VIC: Sretne kum kumu…

ŠOK DIJETA: ZA 15 DANA SKINUĆETE 15 KG! VERUJTE NAM PLAKAĆETE ZA STAROM GARDEROBOM!

Imate li i vi ove crvene tačkice na tijelu? To NISU popucali kapilari – evo o čemu se ZAISTA RADI