RIJEŠITE SE NADUTOSTI NAKON PRAZNIKA OVIM UKUSNIM NAPITKOM



Vrijeme praznika je period kada je teško odoliti bogatoj trpezi, zbog čega jedemo više, a moguće je da se nakon velike količine hrane osjećate “napuhano” i tromo.

Da bi ste se riješili tog osjećaja savjetujemo da isprobate napitak od đumbira i hibiskusa.

– Đumbir u sebi ima spojeve koji djeluju protuupalno na organizam, a među njima su i oni koji pozitivno djeluju na probavu pomažući da se hrana brže razgradi prije nego počne fermentirati u želudcu. Zbog toga se i osjećamo naduto i puni smo plinova koji stvaraju opću nelagodu, a možemo je lako otkloniti upravo uz pomoć đumbira – zaključio je za portal Health Josh Ax, američki stručnjak za prirodne lijekove koji je otkrio jednostavni recept za napitak koji će pomoći brže ukloniti simptome nadutosti.

On nam savjetuje da u doba pojačane konzumacije hrane pijemo čaj od đumbira i hibiskusa, ali ga ne savjetuje trudnicama kojima je hibiskus zabranjen.

Hibiskus je dobar jer sadrži puno polifenola koji pomažu ubrzati i umiriti probavni trakt, pomažu lakše probaviti ugljikohidrate, a ima i dobra diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine te tako pomaže i kod zatvora.

Recept je vrlo jednostavan, a okus napitka je osvježavajuć, pomalo kiselkast.



Za dvije šoljice vam treba:

2 kašike suhog cvijeta hibiskusa

Komad svježeg đumbira (3-4 centimetara), oguljen i narezane na listiće

Po želji zasladite s malo meda

Zakuhajte vodu za dvije šoljice napitka te prelijete pripremljeni đumbir i suhe cvjetove hibiskusa. Pustite da stoji 10 minuta, procijedite i uživajte u njegovim blagodatima.

Izvor: Faktor.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

PITA KOJA JE ZALUDJELA SVE

VIC: Sretne kum kumu…

LEKOVITA SVOJSTVA MLADOG ZELENOG ORAHA

ŠOK DIJETA: ZA 15 DANA SKINUĆETE 15 KG! VERUJTE NAM PLAKAĆETE ZA STAROM GARDEROBOM!