SOČNA TORTA SA ORASIMA I KREMOM OD SIRA !




Mekana i sočna torta sa orasima i sirom .Idealna za popodnevna druženja uz kafu .
Potrebno
Za koru:4 jaja
225 g ulja
100 g oraha, nasjeckanih
225 g smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
225 g glatkog brašna
2 žlice instant espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode



Za kremu :
2 jaja
220 g šećera u prahu
250 g maslaca
70 g krem sira
3 žličica ekstrakta kave
2 žličica instant espressa rastopljenog u 1 žličici vruće vode

Priprema
Za koru :
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za tortu. Za koru , prvo pomiješajte prašak za pecivo, sol i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u protvan za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite kremu . Jaja i šećer rastopite na parnoj kupelji. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s kupelji i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kave i espresso. Kremu ohladite oko 2 sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu kreme rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak kreme rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte sa listićima badema ili sjeckanim orasima .
Tortu ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sos bolognese

KAKO STVARNO IZGLEDA ŽIVOT U DANSKOJ: Djecu ostavljaju u šumi i nikad te ne zovu kod sebe, najsretniji su narod na svijetu!

Nevjerovatna mudrost 6-godišnjeg dječaka kome je preminuo pas

DJEVOJKA MI JE SIROMAŠNA IZ SIROMAŠNE PORODICE, ALI JE TOLIKO PONOSNA DA MI PRAVI NEVIĐEN PROBLEM..

MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA! BRZO SE NAPRAVI, A JOŠ BRZE SMAŽE ;)