BOLESTI USTA




Imate problema sa upalom sluzokože usne duplje, ili pak imate problema sa desnima. Priroda ima rješenje za bolesti usta.
Bolesti usta – Upala sluzokože usne duplje
Ovo oboljenje je naročito rasprostranjeno kod osoba koje ne drže do higijene. Bolesnik treba da izbjegava slana, kisela i ljuta jela, da što više jede kašastu i sluzavu hranu, narendane jabuke, dunje i drugo oporo voće bogato taninima i pektinima.
1. Za ispiranje usta, za grgljanje i protiv promuklosti dobre su biljke koje imaju mnogo sluzi, prije svega bijeli sljez: može se žvakati ili staviti na 2 – 3 sata u hladnu vodu (1 kašika korijena na 2 dl vode) i tom vodom ispirati usta, grgljati i popiti.
2. Po jednu kašiku kamilice, žalfije i lista crnog sljeza pomiješati i napraviti čaj od pola litre ključale vode, ostaviti 1 sat u poklopljenoj posudi, procijediti i time ispirati usta i grgljati.


Bolesti usta – Liječenje desni
Napraviti čaj od 2 kašike žalfije sa 300 ml ključale vode, poklopiti, pa kad se ohladi procijediti i tim čajem ispirati usta. Čaj treba držati što duže u ustima, kako bi ljekoviti sastojci žalfije što duže djelovali. Ovim čajem mogu se masirati desni.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

PITA KOJA JE ZALUDJELA SVE

VIC: Sretne kum kumu…

ŠOK DIJETA: ZA 15 DANA SKINUĆETE 15 KG! VERUJTE NAM PLAKAĆETE ZA STAROM GARDEROBOM!

Imate li i vi ove crvene tačkice na tijelu? To NISU popucali kapilari – evo o čemu se ZAISTA RADI