Veoma jednostavan i fin kolač….

SASTOJCI
biskvit
4 jaja
150 g šećera
200 g Glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Docela
preliv
500 ml Slatkog vrhnja Dolcela
300 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kafu 12% mm(jedna čašica)
još
300g gotovog karamel preliva
PRIPREMA
Upaliti rernu na 180 stepeni.
Jaja zajedno sa šećerom dobro umutiti da pobijele.
Umućenoj smjesi dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti pa izliti u tepsiju dimenzija 20 x 30.
Tepsiju prije toga pomastiti i pobrašniti.
Peći 20-25 minuta da blago porumeni i da proba sa čačkalicom bude suha.
Dok se biskvit peče u dubljoj zdjeli pomiješamo vrhnja i mlijeko.
Pečen i malo prohlađen biskvit izvadimo iz tepsije, a pola preliva izlijemo u tepsiju i vratimo biskvit s tim da sada donju stranu okrenemo da nam bude gore i nabockamo je čačkalicom.Ostatak preliva lagano sipamo po biskvitu.
Ostavimo desetak minuta pa kolač premažemo karamel kremom.Ostavimo preko noći da kolač dobro upije mlijeka..
Mlak kolač i hladan preliv…..
JA sam ovdje koristila gotov karamel, jer je jednostavnije, a imamo ga za kupiti.Nekoliko puta sam pravila i svoj karamel koji mi jednostavno nije bio to.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sos bolognese

KAKO STVARNO IZGLEDA ŽIVOT U DANSKOJ: Djecu ostavljaju u šumi i nikad te ne zovu kod sebe, najsretniji su narod na svijetu!

Nevjerovatna mudrost 6-godišnjeg dječaka kome je preminuo pas

DJEVOJKA MI JE SIROMAŠNA IZ SIROMAŠNE PORODICE, ALI JE TOLIKO PONOSNA DA MI PRAVI NEVIĐEN PROBLEM..

MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA! BRZO SE NAPRAVI, A JOŠ BRZE SMAŽE ;)