Pita sa sirom i orasima

Ovaj sam kolač radila na doček, fin je i osvježavajući, osim toga vrlo je jednostavan za izradu gotovo kremast, a bez kuhanja kreme. Negdje se recept nalazi pod nazivom Franjina pita.

SASTOJCI
Tijesto
4 žumanjka
200 g šećera
200 g margarina
320 g brašna
1/2 praška za pecivo

Nadjev od oraha
150 g mljevenih oraha (ili maka)
80 g šećera
2-3 žlice ruma

Nadjev od sira
500 g svježeg sira
4 bjelanjka
180 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice oštrog brašna

PRIPREMA
Umijesiti tijesto – brašno, prašak za pecivo, šećer i malo omekšali margarin miješati dok margarin ne postane mrvičast, dodati jedan po jedan žumanjak i mijesiti (strpljivo) dok ne nastane glatko tijesto.
.
Tijesto podijeliti na dva dijela, jedan dio staviti u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Nadjev od oraha: orahe (ili mak) pomiješati sa šećerom pa preliti rumom i dobro izmiješati.

Nadjev od sira: Bjelanjke izmiksati u snijeg uz dodatak pola količine šećera. Kad je snijeg čvrst dodati preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju umiješati sir.

Nakon što je tijesto odležalo u hladnjaku, premjestiti ga, razvaljati u pravokutnik veličine kalupa (cca 22x30 cm) pa staviti na dno kalupa.
Preko tijesta ravnomjerno rasporediti nadjev od oraha, a preko njega nadjev od sira. Preko sira naribati zamrznuti komad tijesta.

Peći 30-35 minuta na180 st.C.dok ne porumeni.
Ohladiti, rezati na male kockice i posuti šećerom u prahu.

POSLUZIVANJE
Najbolji je ohlađen u hladnjaku

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

Ljubavno gnijezdo torta recept za svakoga!

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM MOJE SVEKRVE…RECEPT KOJI JE MNOGE ODUŠEVIO

POUČNA PRIČA: “NEMOJ SINE, RAMAZAN JE”