Medena torta

izdašna torta na starinski način bogata okusom meda i vanilije!

SASTOJCI
Kore
50 dag brašna
9 dag masti
2 velike žlice meda
6 dag šećera

2 žličice sode bikarbone
2 jaja
prstohvat soli
cimet, klinčić
2-3 žlice mlijeka

Krema
1 l mlijeka
9 žlica brašna (vrhom pune)
35 dag šećera
25 dag margarina
1 vanilin šećer
rum, ekstrakt vanilije

PRIPREMA
Brašno prosijte zajedno sa sodom bikarbonom, soli, mljevenim cimetom i klinčićem.
U posudi izmutite jaja sa šećerom, mašću, medom i mlijekom.
Svaki dio razvaljajte na papiru za pečenje, ne pretanko. Meni je mjera za veličinu bio okrugli kalup promjera 22 cm (prislonite kalup, obrežite tijesto i ostatak odstranite).
Kore pecite na obrnutoj strani lima ili okrugle posude (zajedno sa pek papirom na kojem ste valjali koru) u zagrijanoj pećnici na otprilike 180 stupnjeva 4-5 minuta. Kore ne smiju potamnjeti.
Gotove kore ostavite da se ohlade.

Krema
Od 1 litre mlijeka oduzmite otprilike 2 dl i u njemu dobro razmutite brašno tako da nema grudica.
Kada je mlijeko vruće usipajte razmućeno brašno i kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Miješajte za vrijeme kuhanja kako se krema ne bi primila za dno posude i kako ne bi poprimila neugodan miris.
Margarin izradite sa šećerom, vanilin šećerom, par kapi ruma i ekstrakta vanilije te umiješajte u hladnu kremu. Dobro izradite mikserom.
Tortu slažite po principu kora-krema-kora-krema...zadnju koru premažite ostatkom kreme, posipajte mljevenim orasima, ukrasite po želji!
Prije posluživanja tortu ostavite da odstoji minimalno 24 sata.
Dobar tek :)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

Ljubavno gnijezdo torta recept za svakoga!

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM MOJE SVEKRVE…RECEPT KOJI JE MNOGE ODUŠEVIO

POUČNA PRIČA: “NEMOJ SINE, RAMAZAN JE”