Razvoj ploda, od jajne ćelije do ljudskog bića

autor: Dr sci med. Mima Fazlagić
Za lično računanje najlakše je upotrebiti Negelovu formulu za izračunavanje termina porođaja. Termin porođaja dobija se kada se na datum poslednje menstracije doda 7 dana, a onda oduzme 3 meseca. Na primer, ako je poslednja menstruacija bila 3. avgusta, očekivani termin porođaja je 10. maj. Takođe je važno znati da se trudnoća deli na tri trimestra (tromesečja), koja prestavljaju važna poglavlja u razvoju bebe. Prvi trimestar je najvažniji za razvoj ploda, dok je treći najbitniji za sazrevanje i rast.
Razvoj ploda u prvom trimestru
Ovaj period je izuzetno važan jer tada od oplođene jajne ćelije nastaje formirano ljudsko biće. Sve razvojne anomalije nastaju upravo u ovom periodu i zbog toga je on tako bitan. U prvoj nedelji posle oplođenja formirao se zigot. Oplođenje se desilo u jajovodu i buduća beba počinje putovanje do materice. To putovanje će trajati 7 dana. Kada vam ciklus zakasni jedan ili dva dana i test je već pozitivan, morate znati da embrion još uvek nije ni stigao do materice i materica ga nije još prihvatila.
Četiri nedelje posle oplođenja, a šest nedelja od poslednje menstruacije beba ima 2 mm i teška je 1 gram. Između pete i šeste nedelje možemo ustanoviti otkucaje srca i tako potvrditi vitalnost trudnoće. U sedmoj nedelji plod se učetvorostručio od početne dimenzije, ima razvijene ruke i noge i počinje da se kreće. U ovoj nedelji počinju da se razvijaju pluća, jetra i bubrezi.
U devetoj nedelji beba ima 4 cm i mozak se uvećao 4 puta. U jedanaestoj nedelji jetra je počela da pravi crvena krvna zrnca i počnju da rade bubrezi. U 12-oj nedelji vaša beba je potpuno formirana. Duga je 6 cm. Kosa i nokti počinju da rastu, a u vilici se nalaze 32 mala zubna korena. U ovoj nedelji beba počinje da pravi pokrete sisanja. Tada je završeno i formiranje polnih organa.
Sve najvažnije dešava se u ovom trimestru i tada je najbitnije da majka bude zdrava i da na nju ne deluju štetni faktori odgovorni za poremećaje u razvoju. U stvari, većina anomalija se stvori u periodu kad žena jos nije ni svesna da je trudna.
Razvoj ploda u drugom trimestru
U trinaestoj nedelji plod ubrzano raste. Stvara se posteljica i ona obezbeđuje hranu i kiseonik. U petnaestoj nedelji pokreti postaju mnogo jači, kosti postaju čvrste, a broj moždanih ćelija se povećava za 250 000 u svakom minutu. U osamnaestoj nedelji beba zna da sisa palac i ima disajne pokrete. U dvadesetoj nedelji beba je dostigla polovinu od svoje dužine i od tada rast počinje da biva sporiji, a počinje period sazrevanja. U 22-oj nedelji uši su potpuno formirane i beba može da odgovara na zvuke i glasove. Od ovog perioda muzika može stimulisati moždanu aktivnost bebe. U 24-oj nedelji beba otvara oči i pluća su potpuno formirana. U 25-oj i 26-oj nedelji beba ima periode kada spava i kada je budna. Koža se prekriva belom masnom supstancom koja se zove verniks i štiti bebinu kožu od vode. U 27-oj nedelji kreće intenzivniji porast težine i raste količina plodove vode.
Razvoj ploda u trećem trimestru
U 28-oj nedelji beba povremeno drži otvorene oči i ako se rodi u ovoj nedelji, uz dobru perinatalnu negu i zbrinjavanje, ima dobre šanse da preživi. U 29-oj nedelji u bebinim plućima se intenzivno razvijaju alveole i proizvodi surfaktant, materija koja drži alveole otvorenim i omogućava normalno disanje. U 30-oj nedelji beba pojačava mišićni tonus i sposobna je da se orjentiše u prostoru. U 33-oj nedelji beba je potpuno razvijena, dobija na težini i nastavlja sazrevanje organa i sistema. U 36-oj nedelji 75% hranljivih materija iz placente koristi se za razvoj mozga, a beba završava svoje sazrevanje i sprema se za porođaj.
Za devet meseci organizam koji je startovao od 2 ćelije mikronskih razmera naraste i oformi se u zdravo biće teško oko 3 kilograma. Svi sistemi majke moraju da se prilagode i podnesu teret razvoja novog bića. Zbog svega ovoga izraz drugo stanje je pravi, jer ništa od simptoma i tegoba koje je prate nikada ranije nisu postojali, da tako kažemo u “prvom stanju”.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kada vidite ovu stonogu na zidu NI SLUČAJNO je ne ubijajte: Evo i zašto!

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

KNOPPERS- ODLIČAN U DOMAĆOJ IZVEDBI

PRIPREMITE RIŽU I PILETINU NA OVAJ NAČIN I DOBIT ĆETE RUČAK ZA 10 !!!

MOJA ŠIROKA POROTICA JE POPRILIČNO BOGATA, OBRAZOVANA I UGLAVNOM SE NALAZI NA NEKIM VISOKIM…