Kremasta MAK torta sa čokoladom




Kremasta MAK torta sa čokoladom. Ljubitelji maka spremite se za jednu jednostavnu, kremastu i jako finu tortu sa makom, slatkim vrhnjem i čokoladom- bez pečenja

Sastojci

Osnovna krema

1 l mleka
7 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kesice (30g) želatina u prahu
500 ml slatke pavlake
Za podlogu od keksa
                                                                   
                                                                                                                                                               

200 g mlevenog keksa
50 g seckanih pečenih lešnika
Za fil od maka

200 g mlevenog maka
1 dl vode
1 kašika meda
1 kesica vanilin šećera
3 kašike šećera
Za čokoladni fil

100 g tamne čokolade*
Priprema

Osnovna krema
 Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri.
Mleku dodati šećer i vanilin šećer.
Zagrevati do ključanja uz povremeno mešanje.
Skinuti sa vatre.
Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mleka, zagrejati uz mešanje da se dobije jednolična masa.
Uliti u ostatak skuvanog mleka.
Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne.
Umutiti slatku pavlaku.
Zgusnuto mleko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mešati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.
.Za podlogu od keksa Pomešati mleveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom.
Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir , a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom).
Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.
Za fil od maka U šerpici odmeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 – 8 minuta.
Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.
Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati.
Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako.

Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka.
Naneti preko podloge od keksa u kalupu za torte.
Za čokoladni fil 
 Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.
Beli fil
Preostala četvrtina osnovne mase služi kao beli fil.
Filovanje belim i čokoladnim filom
 Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam beli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).
Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.
Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

KNOPPERS- ODLIČAN U DOMAĆOJ IZVEDBI

PRIPREMITE RIŽU I PILETINU NA OVAJ NAČIN I DOBIT ĆETE RUČAK ZA 10 !!!

MOJA ŠIROKA POROTICA JE POPRILIČNO BOGATA, OBRAZOVANA I UGLAVNOM SE NALAZI NA NEKIM VISOKIM…

Greške u negovanju kose