Prirodni lekovi protiv celulita

Celulit nastaje usled vise faktora kao sto su: nepravilna ishrana, umanjena fizicka aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pusenje, stres… Pojava celulita znatno je cesca kod zena nego kod muskaraca, sto govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena. Poznato je da se tesko iskorenjuje jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahteva i promenu nacina zivota. Celulit nije samo estetski problem, vec ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvacenog celulitom. Kasnije moze dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterecenja zglobova.
Naucna istrazivanja pokazuju da uspesna borba protiv celulita, leži u pravilnom nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti.
Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbediti sto vise tecnosti kako bi se ubrzala razmena materija i izbacivanje toksina. Najbolje je piti ne hlorisanu izvorsku vodu i biljne cajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lecenje celulita najboli efekat imaju cajevi od koprive, maslacka, preslice, peteljki tresanja i nezaobilazni zeleni caj.
Za izbacivanje stetnih materija iz organizma povecati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grasak, integralne zitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mleko, jaja). Articoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lek protiv celulita jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi ce svakako dobro doci.
U borbi protiv celulita vazno je izbegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkise, beli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pica, konzerviranu hranu. Vazno je znati da prekomeran unos soli, zadrzava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti vise nego sto je potrebno.
Ne treba zanemariti svakodnevno vezbanje pa makar to bila i lagana setnja cime se ubrzava metabolizam. Setnja u prirodi obezbedice dovoljne kolicine kiseonika neophodnog organizmu.
Blaga masaza potstice cirkulaciju sto je bitno u borbi protiv celulita.
Opustanje i meditacija su odlicna preventiva jer mogu blagovremeno spreciti nastanak celulita.
Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lek je biljka brsljan.
Caj od maslacka protiv celulita
Malu kasiku usitnjenog suvog korijena maslacka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Caj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.
Caj od maslacka procišcava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.
Ulje od brsljana protiv celulita
U tamnu flasu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mestu. Jednom dnevno malo promuckati.
Nakon toga procediti i blagim utrljavanjem (dok koza ne upije) nanositi na podrucja zahvacena celulitom, svako vece kako bi ulje delovalo tokom noci.
Krema od brsljana protiv celulita
U 500 gr svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja cickovog korena i 50 ml ulja od cvetova nevena. Smesu zagrejati na 70°C i uz stalno mešanje dodati 50ml otopljenog pcelinjeg voska.
Gotovu smesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako vece pre spavanja naneti kremu na delove tela zahvacene celulitom i masirati po 15 minuta.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

KNOPPERS- ODLIČAN U DOMAĆOJ IZVEDBI

PRIPREMITE RIŽU I PILETINU NA OVAJ NAČIN I DOBIT ĆETE RUČAK ZA 10 !!!

MOJA ŠIROKA POROTICA JE POPRILIČNO BOGATA, OBRAZOVANA I UGLAVNOM SE NALAZI NA NEKIM VISOKIM…

Greške u negovanju kose