UP „Vučjak“ Bosanski Brod: Lani uništena brojna pčelinja društva

Nepovoljne vremenske prilike s početka prošle kalendarske godine prepolovile su broj pčelinjih društava u brodskom kraju. Ipak, Brođani se ne predaju. Vjeruju da će se u ovoj godini stanje koliko-toliko popraviti. Takav slučaj je i kod Luke Šljivića, predsjednika Udruženja pčelara „Vučjak“ iz Bosanskog Broda.   
- Pčelarstvom se bavim otkad znam za sebe. To je porodična tradicija. Moj pradjed, pa djed i otac su pčele držali u trnkama, a ja od 1981. godine. Svjedoci smo strašnih klimatskih promjena i pčelari su prvi na udaru - kaže Šljivić.
Dodaje da je prošla godina bila katastrofalna.
- Bila i ne ponovila se. U našem udruženju gubici pčelinjih društava su 49 posto, a na nivou RS i BiH je i do 63 posto. Nije mnogo bolje ni u okruženju. Na sve to nadovezalo se loše proljeće s kasnim mrazevima i obilnim kišama. Uništena je medonosna flora, odnosno bagrem i bagremac. Onda je došla suša i 2017. godina donijela je prosječni prinos po košnici 4-5 kilograma. To je premalo. Mnogi pčelari su morali prihranjivati pčele da bi ih imali za narednu sezonu - objašnjava Šljivić.
60 članova 
Udruženje „Vučjak“ ima 60 članova, a postoji već 25 godina.
- Imamo i određeni broj žena i četiri počasna člana, a to naši pčelari stariji od 80 godina. Imali smo svi zajedno oko 5.000 košnica, ali je zbog brojnih problema sada tek 2.900 pčelinjih društava.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovakve još uvijek niste probali: Punjene hurmašice koje se tope u ustima

Ljubavno gnijezdo torta recept za svakoga!

PILEĆA KREM ČORBA…UKUSNA, ZDRAVA I BRZA

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM MOJE SVEKRVE…RECEPT KOJI JE MNOGE ODUŠEVIO

POUČNA PRIČA: “NEMOJ SINE, RAMAZAN JE”