Bešamel umak

Sastojci  2 osobe
Osnovni sastojci
2 šalice ili po želji više punomasnog mlijeka zagrijanog na sobnu temperaturu
4 jušne žlice glatkog brašna

luk nasjeckan na veće komade
lovorov list
4 jušne žlice maslaca
Priprema
1.
U posudu za umak stavite maslac
2.
Kad maslac opusti odnosno kad se rastopi stavite luk i lovorov list
3.
Malo propirjajte i stavite brašno
4.
Miješajte sve skupa na lakšoj vatri
5.
Postupno dodavajte mlijeko i miješajte
6.
Balansirajte gustoču koju želite dodavanjem mlijeka dok ne dobijete željenu gustoću
7.

Procijedite i poslužite
Posluživanje
Ovo su samo okvirne mjere. Ovo je originalni recept za bešamel umak i izrazito je izdašan. Umak možete spremiti u frižider a ako ga želite ponovno pripremiti budući da se kod stajanja dodatno stisne stavite u posudu malo vode dodajte umak i miješajte do zagrijavanja umaka.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Sos bolognese

KAKO STVARNO IZGLEDA ŽIVOT U DANSKOJ: Djecu ostavljaju u šumi i nikad te ne zovu kod sebe, najsretniji su narod na svijetu!

Nevjerovatna mudrost 6-godišnjeg dječaka kome je preminuo pas

DJEVOJKA MI JE SIROMAŠNA IZ SIROMAŠNE PORODICE, ALI JE TOLIKO PONOSNA DA MI PRAVI NEVIĐEN PROBLEM..

MILERAM TORTA ZA 30 MINUTA! BRZO SE NAPRAVI, A JOŠ BRZE SMAŽE ;)